Ben je terug van vakantie, krijg je dit artikel van Forbes onder ogen waarin men de nieuwe privacy policy van Spotify eens onder de loep neemt. Ja, ze willen alles van je weten en het is volslagen onduidelijk wat ze daarmee gaan doen. Prima dus om je daar druk over te maken als journalist, maar wat mij dan steekt is het einde van het bericht. Want wat produceert het muziekvloeibedrijf dan als reactie op de analyse dat men stemcommando’s registreert, locatie vastlegt, het adresboek kopieert en een tot op de trilharen nauwkeurig interesseprofiel afstemt, en dat men dat óók gerust doet bij betalende klanten:
Spotify is constantly innovating and evolving its service to deliver the best possible experience for our users. This means delivering the perfect recommendations for every moment, and helping you to enjoy, discover and share more music than ever before.
Hoe krijg je het uit je vingers. En het gaat verder:
The data accessed simply helps us to tailor improved experiences to our users, and build new and personalised products for the future. Recent new features include Spotify Running, which matches the BPM of your music to the pace of your run, or the new Discover Weekly feature, which curates a weekly playlist based on your tastes.
Tussen de regels door snap ik denk ik wel waarom men die data verzamelt en dat er heus geen plannen zijn om werkelijk iedere trilhaar afzonderlijk te profileren en om dat te verkopen aan driehonderd zorgvuldig geselecteerde nepviagraverkopers. Maar: dat stáát er wel, dus dan is het normaliter gepast dat je uitlegt wat je bedoelt en vervolgens je privacyverklaring aanpast zodat ie klopt met je uitleg. Ja, moehaha inderdaad.
Kijk. Ik snap ergens best wel dat die privacyverklaring een verplicht nummer is, dat mensen niet werkelijk interesseert en eigenlijk alleen gebruikt wordt om pro forma compliance te claimen en privacyactivisten te kunnen pareren met “mensen moeten gewoon de privacyverklaring lezen en dan kunnen ze een vrije keuze maken”. En je wilt je opties openhouden als jurist dus we “kunnen” van alles doen met persoonsgegevens maar we respecteren je privacy en we doen niets zonder je toestemming tenzij anders vermeld – succes met interpreteren wat dát betekent.
Logisch dus dat journalisten zo’n privacyverklaring kritisch doornemen. En ja ik snap ook wel dat het vaak vooral gaat om een leuk stukje “oh noes ze stelen je privacy”, maar ongeacht insteek: er is kritiek, daar moet je wat mee. En dan bedoel ik dus meer dan zo’n meelbal van een ongeïnteresseerde voorlichter.
Ik word er zo moe van, van zulke gemakzuchtige reacties die vervolgens geen enkele band hebben met de juridische documentatie. Het ergste is dan nog dat iedere journalist die tekst gewoon publiceert, want hoor en wederhoor en zo. Maar káp daar nou eens mee. Dit is toch geen antwoord, dit is eenvormige blaat die bij elke mogelijke vraag geproduceerd kan worden. Vraag door, of vermeld “Spotify reageerde niet inhoudelijk op ons verzoek om uitleg”. Want zo schiet het niet op natuurlijk. Als je uitleg nodig hebt, is je tekst niet goed.
Arnoud
Afkomstig van de blog Internetrecht door Arnoud Engelfriet. Koop mijn boek!